24/3/12

25 μοναδικούς ναούς του κόσμου

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου


Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Το γνωστό μνημείο της ρωσικής αρχιτεκτονικής είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στη Ρωσία. Χτίστηκε το 1555-1561 με διάταξη του Ιβάν του Τρομερού για τον εορτασμό της νίκης επί Χανάτου του Καζάν. Σύμφωνα με το μύθο, οι αρχιτέκτονες του καθεδρικού ναού είχαν τυφλωθεί με τις εντολές του τσάρου, για να μην μπορούσαν να χτίσουν παρόμοιο ναό.
Hatlgrimskirkya

Λουθηρανική Εκκλησία στο Ρέικιαβικ - το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στην Ισλανδία. Για την κατασκευή της εκκλησίας έφυγαν 38 χρόνια. Η Εκκλησία  βρίσκεται στο κέντρο του Ρέικιαβικ, και είναι ορατή από οποιοδήποτε μέρος της πόλης. Έγινε ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, και χρησιμοποιείται επίσης ως πλατφόρμα έρευνας.

Καθεδρικός ναός Las Lajas


Μία από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες της Κολομβίας. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1948. Νεο-γοτθικός καθεδρικός ναός χτίστηκε ακριβώς πάνω στην 30-μετρητή γέφυρα αψίδα που συνδέει τις δύο πλευρές από ένα βαθύ φαράγγι.

Notre-Dame-du-O

Σκυρόδεμη εκκλησία χτίστηκε το 1950-55 στη γαλλική πόλη Ronshan. Ο αρχιτέκτονας Le Corbusier δεν ήταν θρησκευτικός και έχει συμφωνήσει να αναλάβει το έργο, υπό την προϋπόθεση ότι η Καθολική Εκκλησία θα δώσει πλήρη ελευθερία στις δημιουργικές ιδέες. Αρχικά, μη-πρότυπο κτίριο προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αρνήθηκαν να υποβάλουν στο ναό νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μέχρι στιγμής οι τουρίστες που έρχονται να τον δουν, έγιναν μια σημαντική πηγή εισοδήματος της πόλης.

Επετειακή Εκκλησία

Εκκλησία της Ελεήμονος Θεού Πατέρα - είναι ένα κοινοτικό κέντρο στη Ρώμη. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Richard Meier στο 1996-2003, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ζωή των κατοίκων.

Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου

Η παγκοσμίως γνωστή τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο βρίσκεται στην καρδιά του Μιλάνου και είναι το σύμβολο της.

Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας


Η εκκλησία της Βαρκελώνης, η οποία βασίζεται σε ιδιωτικές δωρεές από το 1882, είναι ένα έργο του διάσημου Αντόνιο Γκαουντί. Η ασυνήθιστη εμφάνιση του ναού τον έκανε ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας κατασκευής τοιχοποιίας, ο καθεδρικός ναός θα είναι σε θέση να τελειώσει όχι νωρίτερα από το 2026.

Εκκλησία της Παραπορτιανής


Εκτυφλωτική λευκότητα του ναού βρίσκεται στο ελληνικό νησί Μυκόνου. Ο ναός χτίστηκε το 15-17 αιώνα και αποτελείται από πέντε ξεχωριστές εκκλησίες, τέσσερις ναοί χτίστηκαν πάνω στο έδαφος, και η πέμπτη βασίζεται σε αυτά τα τέσσερα.

Ναός στη Borgunne


Ένας από τους παλαιότερους σωζόμενους ναούς στη Νορβηγία

Καθεδρικός ναός της Παναγίας


Καθεδρικός Ναός της Καθολικής Αρχιεπισκοπής στη Μπραζίλια χτίστηκε στο στυλ του μοντερνισμού και είναι σχεδιασμένος από τον διάσημο αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer. Το 1988, Oscar Niemeyer έλαβε το βραβείο Pritzker για αυτό το έργο. Το κτίριο αποτελείται από 16 πύργους που συμβολίζουν τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό.

Η Εκκλησία του Grundtvig


Λουθηρανική Εκκλησία, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Καθεδρικός ναός - Ένδοξης Μητέρας του Θεού


Αυτό είναι το υψηλότερο στη Λατινική Αμερική Καθολικός Καθεδρικός Ναός. Το ύψος του είναι 114 τ.μ. + 10 τ.μ. σταυρό στην κορυφή. Το σχήμα του καθεδρικού ναού ιδρύθηκε υπό την επήρεια των σοβιετικών δορυφόρων.

Η Εκκλησία της παρηγοριάς

Βρίσκεται στην ισπανική πόλη της Κόρδοβα. Ένας νέος ναός σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Vicens + Ramos πέρυσι, σύμφωνα με τους κανόνες του αυστηρού μινιμαλισμού.

Εκκλησία του Αγίου ΓεωργίουΣπήλαια Εκκλησία εξ ολοκλήρου λαξευμένη στους βράχους, βρίσκεται στην πόλη της Αιθιοπίας Lalibela. Το κτίριο αποτελεί ένα σταυρό από 25 έως 25 μέτρα. Αυτό το θαύμα δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα με εντολή του βασιλιά Λαλιμπέλα, σύμφωνα με το μύθο μέσα σε 24 χρόνια.

Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ


Ουκρανική Ελληνο-Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Σικάγο χτίστηκε το 1956. Γνωστή στον κόσμο για 13 χρυσούς τρούλους, που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους και τον Ιησού Χριστό.

Ναός Δακρυσμένης Παναγιάς

Καθεδρικός ναός, με τη μορφή μπάλλας σκυροδέματος με θέα την ιταλική πόλη των Συρακουσών. Μέσα του περασμένου αιώνα στην περιοχή του καθεδρικού ναού ζούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε ένα άγαλμα της Παναγίας. Οταν το άγαλμα άρχισε να "κλαίει" με τα ανθρώπινα δάκρυα, έσπευσε στη πόλη τους προσκυνητες από όλο τον κόσμο. Προς τιμήν του θαύματος χτίστηκε Καθεδρικός Ναος, απόλυτα ορατός από κάθε σημείο της πόλης.

Αλμυρός Καθεδρικός Ναός ZipaquiráΚαθεδρικός ναός της Κολομβίας Zipaquirá σκαλισμένο σε στερεό ορυκτό αλάτιΤο ύψος του καθεδρικού ναού - 23 m, χωρητικότητα - περισσότεροι από 10 χιλιάδες ανθρώπους.

Παρεκκλήσι Δοκίμων Ακαδημίας Αεροπορίας ΗΠΑ


Βρίσκεται στο Κολοράντο στο στρατόπεδο των ΗΠΑ πιλότων Ακαδημίας Αεροπορίας.

Επίχρυσο Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ


Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στο Κίεβο. Υποτίθεται ότι καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ ήταν ο πρώτος ναός με επίχρυση κορυφή, από την οποία πήγε στη Ρωσία αυτό το είδος παράδοσης.

Παρεκκλήσι του αγκάθινου στεφανιούΤο ξύλινο εκκλησάκι βρίσκεται σε Eureka Springs, Αρκάνσας, ΗΠΑ. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1980 από τον αρχιτέκτονα Ε. Φαίη Τζόουνς. Το κτίριο είναι φωτεινό και ευρύχωρο, έχει σύνολο 425 παράθυρα.

Αρκτικός ναός


Λουθηρανική εκκλησία στη νορβηγική πόλη Τρόμσο. Σύμφωνα με την ιδέα του αρχιτέκτονα, το κτίριο αποτελείται από δύο συμπυκνωμένα τρίγωνα, καλυμμένα με πλάκες αλουμινίου, και πρέπει να μοιάζουν με ένα παγόβουνο.

Ζωγραφισμένη Εκκλησία στο Άρμπορ


Τοιχογραφημένες εκκλησίες - τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά μνημεία της Μολδαβίας. Εκκλησίες είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες και εξω και απο μέσα. Κάθε μία από αυτές τις εκκλησίες είναι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τζαμί στη Τίρανα


Στο σχέδιο είναι ένα πολιτιστικό κέντρο στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα, οποίο θα περιλαμβάνει ένα τζαμί, ένα ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο και μουσείο της θρησκευτικής αρμονίας. Διεθνής διαγωνισμός για το έργο πέρυσι κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Δανίας BIG.

Ναός τους αγρότες


Ένα σκυρόδεμο εκκλησάκι στην άκρη του πεδίου κοντά στη γερμανική πόλη του Mehernih χτίστηκε από τους τοπικούς αγρότες προς τιμήν του πολιούχου του Bruder Klaus.

Φουσκωτός ναός


Ολλανδικός φιλόσοφος Λος Φρανκ (Frank Los) εφηύρε μια φουσκωτή εκκλησία Transparent Church, οποία μπορείτε να χτίσετε οπουδήποτε στον κόσμο και υπό όλες τις συνθήκες: σε φεστιβάλ, ιδιωτικά πάρτι και άλλες εκδηλώσεις. Φουσκωτή Εκκλησία μπορεί εύκολα να χωρέσει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου και αποσυναρμολογείται για φιλοξενία περίπου 30 ενορίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου